Gå til indhold

Ansættelse i EU – hvordan?

Faste stillinger i EU-systemet besættes gennem centraliserede adgangsprøver (competitions), som bliver omtalt ved dets franske betegnelse "concours". Det er EU's Personaleudvælgelseskontor (EPSO) som afholder de åbne udvælgelsesprøver for faste stillinger. 

Hvordan bliver man fastansat i EU?

Uanset hvilken institution du er interesseret i, er både udvælgelsesproceduren og ansættelsesvilkårene de samme, og det er en forudsætning for fastansættelse ved EU’s institutioner, at du har bestået adgangsprøven.
EPSO afholder som hovedregel årligt adgangsprøver for de tre personalehovedgrupper: AC-generalister, sprogfolk og kontorfunktionærer. Herudover udskrives efter behov en række adgangsprøver for specialister.
På EU's officielle dansksprogede hjemmeside findes en let læselig beskrivelse af den institutionelle struktur, samt beskrivelse af hver enkelt institution og dets arbejdsområde. 
 

Hvem kan tage en adgangsprøve (concours)?

Det er altid et krav, at kandidaterne er

 

  • Statsborgere i et EU-land,
  • Behersker mindst to officielle EU-sprog. Heraf vil det ene normalt være modersmålet, mens det oftest kræves, at det andet er et af EU's hovedsprog (engelsk, fransk eller tysk). For sprogfolk vil kravene til de sprog, der beherskes, selvsagt være større,
  • Erhvervserfaring er ikke en nødvendighed ved en indgangsstilling (såkaldt AD5), men ansøgere med erfaring f.eks. i offentlig administration, kan få en højere startløn, 
  • Have opfyldt eventuelle militære forpligtelser.

De yderligere konkrete kvalifikationskrav til kandidaterne vil fremgå af den officielle meddelelse om adgangsprøven. Der er ingen begrænsninger i forhold til, hvor mange gange du kan søge en concours. Du kan også søge flere concours på én gang.


Hvad kan du blive ansat som og hvad er dine opgaver?

Den væsentligste gruppe af ansatte ved EU’s institutioner er fastansatte funktionærer. Fastansættelse i EU-institutionerne er meget eftertragtet, og i EU-forvaltningen findes der tre typer fastansættelser: En for administratorer (AD), en for assistenter (AST) og en for sekretærer (AST/SC).

Administratorer (AD)

beskæftiger sig overordnet med forberedelse og gennemførelse af EU-lovgivning og andre regler, foretager analyser, og yder rådgivning. Dette kunne f.eks. være som politisk medarbejder inden for mange forskellige sektorer lige fra fødevarer til menneskerettigheder. Som politisk medarbejder vil du udarbejde politiske analyser, gennemføre projekter og arbejdsprogrammer rundt om i Europa. En anden mulighed er at søge en diplomatisk karriere som medarbejder inden for eksterne forbindelser i EU. Her er du med til at forhandle og gennemføre aftaler mellem EU og internationale organisationer, eller opretholde diplomatiske forbindelser med EU's partnerlande og fremme EU's interesser. Administratorstillinger forudsætter, at du har en akademisk uddannelse (hovedsageligt generalister).

 

Sprogfolk (ADL)

Er oversættere og tolke og ansættes også som administratorer. Alt efter dine kompetencer kan du søge til EU som enten tolk, korrekturlæser/sprogrevisor eller sprogkyndig jurist (juristlingvist). Sprogstillinger forudsætter, at du har en sproguddannelse på universitetsniveau.

 

Assistenter (AST/SC).

Hvis du ansættes som assistent i EU's institutioner, vil du typisk skulle udføre ekspeditionsopgaver og tekniske arbejdsopgaver inden for administration, finans, kommunikation, forskning eller udarbejdelse og gennemførelse af politikker. Assistenter skal som minimum have afsluttet en uddannelse på gymnasialt niveau og have forudgående erfaring eller have en relevant erhvervsuddannelse.

Sekretærer/kontorassistenter (afhænger af udvælgelsesprøven)

Hvis du ansættes som sekretær eller kontorassistent, vil dine opgaver normalt bestå af administrative kontoropgaver og administrativ bistand i EU's institutioner. Sekretærer skal have en postgymnasial uddannelse på mindst ét år, der er afsluttet med et eksamensbevis med direkte relevans for arbejdsopgaverne, eller en gymnasial uddannelse, der er afsluttet med et eksamensbevis, som giver adgang til en postgymnasial uddannelse, efterfulgt af mindst 3 års erhvervserfaring med direkte relevans for arbejdsopgaverne eller en faglig uddannelse på mindst et år efterfulgt af mindst 3 års erhvervserfaring. Både uddannelsen og erhvervserfaringen skal have direkte relevans for arbejdsopgaverne.

 

Hvordan tilmelder du dig de forskellige adgangsprøver?

På EPSO’s hjemmeside kan du finde meddelelse om diverse adgangsprøver. Udenrigsministeriet annoncerer også på sin hjemmeside info om de årlige prøver - og her vil der altid fremgå dato for tilmeldingsperioden, der ofte strækker sig over en månedstid.

For at deltage i prøven vil du første gang skulle oprette en profil samt udfylde en online tilmelding på EPSO’s hjemmeside. Med udgangspunkt i din oprettede EPSO-konto kan du tilmelde dig enhver given adgangsprøve.

Tilmeldingen til adgangsprøven kan være ganske tidskrævende (3-4 timer), hvor også kandidatens motivation og interesse for en EU-karriere, skal fremgå. Du vil have mulighed for at svare på en række prøvespørgsmål, som er sammenlignelige med den kommende adgangsprøve. Disse test-spørgsmål skal hjælpe dig til at vurdere dine chancer for at bestå selve prøven.

 

Oversigt over kommende adgangsprøver (concours) til EU

Orienter dig i de kommende adgangsprøver hos EPSO på linket her

 

Ledige midlertidige stillinger i EU

Orienter dig i nuværende ledige midlertidige stillinger i EU på linket her.

 

Ledige stillinger i FUT’en (EU’s Fælles Udenrigstjeneste)

Orienter dig i nuværende ledige stillinger i FUT’en (EEAS) på linket her.

 

EU-job for nyuddannede akademikere

Junior Professional Programme (JPP)
Europa Kommissionen har siden november 2018 pilottestet et tilsvarende program kaldet "Junior Professionals Programme" med årligt omkring 50 deltagere, som bliver ansatte i Bruxelles for en to-årig periode. Deltagerne skal have forudgående midlertidig ansættelse i Kommissionen inkl. som "Blue Book trainees", må max. have tre års professionel erfaring efter endt uddannelse og skal bestå tre tests inden ansættelse. Som JPP får du mulighed for at deltage interne adgangsprøver i Kommissionen og dermed gode muligheder for en fastansættelse.
Du kan læse mere om hvad JPP-programmet indebærer her.

Junior Professional in Delegation (JPD)

EUs Fælles Udenrigstjeneste (EEAS) og Europa-Kommissionen (EC) har etableret et trainee-program for højt kvalificerede nyuddannede fra EU-medlemslande kaldet "Junior Professional in Delegation", som udbydes en gang hvert andet år.

Som JPD får du mulighed for at arbejde ved en af EU's 140 delegationer. Programmet giver førstehåndserfaring med delegationernes arbejde, samt en dybtgående forståelse af deres rolle i gennemførelsen af EU's eksterne politikker. Bemærk at JPD-programmet primært henvender sig til unge med op til fire års erfaring efter endt kandidatgrad og er tidsbegrænsede juniorstillinger på 2 x 12 måneder. 

JPD-programmet er et traineeprogram for kandidater, som har lyst til at få et bedre indblik i EU. 

 

Om stillingen

Der kan søges om to forskellige typer trainee-stillinger på EU's delegationer:

  • Stillinger under Europa Kommissionen (EC) og 
  • Stillinger under Den Fælles Udenrigstjeneste (EEAS)

Indholdet af stillingen afhænger af, hvor du bliver placeret. I Europa Kommissionen vil de fleste stillinger beskæftige sig med styringen af EU's bistandsmidler f.eks. institutions- og kapacitetsopbygning, økonomisk udvikling, energi og klimaforandringer, det sociale område, governance eller infrastruktur.

I Den Fælles Udenrigstjeneste vil du bestride stillinger inden for politisk rapportering, presse og information/kommunikation, og arbejdsopgaverne vil afhænge af arbejdsfordelingen på den relevante delegation. Der er i dag 140 EU-delegationer i verden, og du kan angive hvilken region, du foretrækker at arbejde i. 

Det er en traineestilling med en varighed af 12 måneder med mulighed for forlængelse i endnu 12 måneder. 

Vi opfordrer til at du orienterer dig om programmet på EEAS's hjemmeside. 

Ansøgningskriterier

Det er et krav, at:
Du har en relevant master- eller kandidatgrad (du skal have afleveret dit speciale og gennemført alle ECTS-kurser ved udløb af ansøgningsfristen i året, hvor du søger JPD-stillingen).
Du skal være flydende på engelsk i både skrift og tale. Derudover er kendskab til fransk eller et andet EU-sprog en fordel, men ikke et krav. 
Du skal være motiveret og have den rette indstilling til at arbejde for EU, samt besidde kompetencer, som er relevante for stillingen. Herunder er særligt sprogkompetencer og relevant erhvervserfaring ligesom international erfaring (fra studier, ophold o. lign.) et plus. 
Kandidater med relevant erhvervserfaring på op til fire år vil blive prioriteret. 

 

 

Sådan søger du

Hvert andet år er der mulighed for at søge en JPD ved en af EU’s delegationer.


Alle ansøgninger fra danske statsborgere sendes til Udenrigsministeriet, som indstiller kandidater til Kommissionen og EEAS, som foretager den endelige udvælgelse i fælleskab. Udvælgelsen er udelukkende baseret på den skriftlige ansøgning og der afholdes ikke interviews. 


For at ansøge skal du anvende standardskemaet for JPD-stillinger som findes på EEAS's hjemmeside.  Det er vigtigt, at du bruger det korrekte og nyeste ansøgninsskema fra året, hvor du søger.

Det er i selve ansøgningsskemaet, at du oplyser om du ønsker en stilling i Kommissionen eller ved EU's Udenrigstjeneste. Derudover skal du også angive hvilke verdensdele, du foretrækker at arbejde i samt underbygge hvorfor. Det betyder altså, at du ikke søger en bestemt stilling, men du bliver placeret ift. din profil og behov. Ansøgningen skal være på engelsk el. fransk og ansøgninger modtaget på dansk accepteres ikke.

Ansøgningsprocessen tager op til 5 måneder udløb af ansøgningsfristen til den endelige udvælgelse er foretaget af EU. Kandidater, der indstilles til en JPD-stilling, får direkte besked af Udenrigsministeriet og EEAS/EC.