Praktikophold i EU Institutioner
Med et praktikophold i EU's institutioner får du lejlighed til at afprøve dine kundskaber fra studiet og sætte dem ind i en konkret EU-kontekst. Et halvt års arbejde i Bruxelles tilføjer et værdifuldt element til cv'et og viser viljen til at søge udfordringer også uden for Danmark. Samtidig får du prøvet at arbejde i et multikulturelt og multisprogligt arbejdsmiljø med kollegaer fra hele Europa, og får en mulighed for at påbegynde opbygningen af et europæisk netværk.
Et praktikophold er også en god måde til på kort tid at afprøve om en senere karriere med EU-spørgsmål, i Danmark eller i Europa, er noget for dig. Som intern vil du efterfølgende have en profil, som forbedrer dine chancer for at arbejde videre med EU-forhold. Sådanne jobs kan både være offentlige og private og både være baserede i Danmark og i Europa. I Udenrigsministeriet er EU-erfaring en høj prioritet i rekrutteringen af nye medarbejdere, som vægtes højt ved ansættelse.
Ansøgningsproces for EU-praktikophold
I modsætning til rekrutteringsprocessen for faste stillinger i EU administreres praktikophold ikke af EPSO. I stedet afholder hver institution sin egen ansøgningsproces.
Se mere om ansøgningsprocessen hos de største institutioner her:
• Europa-Kommissionen (Blue Book)
• Europa-Parlamentet (Schuman)
• Rådet for Den Europæiske Union
• Den Europæiske Unions Domstol
• Den Europæiske Ombudsmand
• Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg
• Regionsudvalget
Praktik i EU-kommissionen (Blue Book Trainee)
Et af de mest populære praktikprogrammer i EU er Europa-Kommissionens Blue Book-program, som finder sted to gange om året:
• fra marts til juli
• fra oktober til februar det følgende år
Cirka 1900 unge tilbydes hvert år en chance for at dygtiggøre sig og udvikle deres faglige kompetencer gennem et internprogram i Europa Kommissionen (såkaldt Blue Book traineeships). Du kan også blive intern ved EU-Parlamentet, EU's Fælles Udenrigstjeneste, EU's Domstol eller Den Europæiske Centralbank. For at søge et internship skal du have bestået din bachelor. Erfaringen viser dog at færdiguddannede kandidater har større chance for at gå igennem. Varighed og tiltrædelsestidspunkt varierer, men de fleste ophold svarer nogenlunde til de danske semestre, og det er normalt ikke et problem at få det til at hænge sammen med studiet i Danmark.
Et EU-traineeship er betalt (omkring €1.350 eur. om måneden og refusion af rejseudgifter), og størstedelen er placeret i Bruxelles eller Luxembourg. Udvælgelsesproceduren for internships varetages af de enkelte EU-institutioner og agenturer. På hjemmesiden for EU's Personaleudvælgelseskontor (EPSO) kan du få et overblik over de forskellige internships, der udbydes ved EU's institutioner og agenturer, samt læse om deres ansøgningsprocedure.
Kvalifikationer påkrævet
- Du skal være EU-borger.
- Du skal have afsluttet en universitetsuddannelse på mindst 3 år (Bachelorgrad). Størstedelen af de danske Blue Book trainees har afsluttet deres kandidatuddannelse.
- Du skal have godt kendskab til enten engelsk, fransk eller tysk, plus et andet af EU’s sprog (f.eks. dansk). Hvis du er intern som tolk skal du kunne oversætte fra dit modersmål til to andre officielle EU sprog (et af disse skal være engelsk, fransk eller tysk).
- Du må ikke tidligere have været ansat (lønnet/ulønnet) i en af EU-institutionerne for en periode længere end 6 uger/24 dage.
Hvordan søger du?
- Du udfylder et ansøgningsskema online. Dette gøres via hjemmesiden her.
- Efter ansøgningsfristen bliver ansøgningerne skåret ned til omkring 5.000. Disse 5.000 ansøgninger går ind i et system, der hedder ”the Blue Book”, som er en kæmpe database, der indeholder alle informationer om ansøgere, der er kommet igennem den første del af ansøgningsprocessen.
- Kommissionens embedsmænd kigger databasen igennem og ser på din akademiske baggrund, dine sprog og hvilke områder, du gerne vil arbejde med, for at se om du passer i deres afdeling.
- Du bliver underrettet, hvis de kan tilbyde dig jobbet.
Traineeships hos Kommissionen er lønnet og det er en fordel at have afsluttet kandidatuddannelsen. Lønnen kaldes en ”living allowance" og ligger på omkring €1.350 om måneden. Du får også visse rejseomkostninger dækket samt mulighed for ulykkes- og sundhedsforsikring.
Praktik i Europa-parlamentet (Og Schuman traineeship)
Der er flere muligheder for at få et internship i Europa-Parlamentet. Du kan både få plads i institutionens administration såvel som hos de danske parlamentarikere. Internship'et ved Parlamentets sekretariat/administration giver chance for at få erhvervserfaring og for at lære mere om hvad Europa-Parlamentet står for og gør, og kaldes for "Schuman Traineeship".
Du kan læse mere om det her.
Schuman-praktik løber to gange årligt; i sommerperioden og i vinterperioden. Vinterperioden løber som regel fra 1. oktober til 28/29. februar, og ansøgningsperiode strækker sig fra d. 1. juni – 30. juni. Sommerperiodens praktikophold er fra 1. marts til 31. juli, og ansøgningsperiode løber fra d. 1. november til 30. november.
Kvalifikationer påkrævet
De fleste parlamentarikeres krav til praktikanter varierer meget, men omfatter generelt kendskab til EU og EU’s institutioner, interesse for de særlige politikområder MEP’en sidder med, færdiggjort bachelor el. lignende inden for samfundsvidenskab, sociologi, økonomi osv.
Europa-Parlamentets repræsentation i Danmark har sin egen ansættelsesprocedure, som du kan læse mere om her.
I Europa-Parlamentets administration i Bruxelles er procedurerne nogenlunde de samme som ved et internship i Europa-Kommissionen. Hvis du vælger den journalistiske retning, skal du dog kunne dokumentere din faglige kompetence, fx ved at have erhvervet dig en journalistuddannelse. Ellers gælder det:
- Du skal være EU-borger.
- Du skal have afsluttet en universitetsuddannelse på mindst 3 år (Bachelorgrad).
- Du skal have godt kendskab til enten engelsk, fransk eller tysk, plus et andet af EU’s sprog (f.eks. dansk). For praktikopholdet som tolk skal du kunne oversætte fra dit modersmål til to andre officielle EU sprog (en af disse skal være engelsk, fransk eller tysk).
- Du må ikke tidligere have været ansat (lønnet/ulønnet) i en af EU-institutionerne for en periode længere end 6 uger/42 dage.
Hvordan søger du?
De fleste opslag fra parlamentarikerne bliver annonceret på diverse jobportaler, gennem universiteterne fx RUC, CBS, og KU osv., samt deres egne hjemmesider. Hold øje med opslagene i god tid og følg instrukserne i opslaget. Parlamentet i Bruxelles har to årlige ansøgningsfrister ligesom Kommissionen, og proceduren ligner til forveksling.
Praktik i ministerrådet
Der er tre typer praktikantstillinger ved Rådet:
- Lønnede internophold
- Obligatorisk internophold i forbindelse med uddannelse
- Praktikstillinger forbeholdt nationale tjenestemænd
For de lønnede internophold er der to perioder på fem måneder – 1. februar til 30. juni og 1. september til 31. januar. Sekretariatet udbyder hvert år godt 100 pladser.
Kvalifikationer
- Du skal være EU-borger.
- Du skal have afsluttet en universitetsuddannelse på mindst 3 år (Bachelorgrad).
- Du skal have godt kendskab til enten engelsk, fransk eller tysk, plus et andet af EU’s sprog (fx dansk).
- Du må ikke allerede have gennemført et praktikophold af over otte ugers varighed i en af EU's institutioner.
Praktikophold hos danske og europæiske organisationer, virksomheder og institutioner i EU
Derudover er der en lang række danske og europæiske organisationer, virksomheder, institutioner og myndigheder i EU, der søger praktikanter hvert semester. Her bliver jobopslaget ofte slået op på deres hjemmeside eller på forskellige jobsider.
Se mere
- Greater Copenhagen EU Office
- Danmarks Faste Repræsentation til EU, The Permanent Danish Representation to the EU
- Danmarks Faste Repræsentation ved NATO
- Danske Regioners kontor i Bruxelles
- Region Syddanmark, South Denmark European Office
- Region Midtjyllands EU-kontor
- Region NordDanmarks EU-kontor
- Kommunernes Landsforenings Bruxelles kontor (KL)
- Grønlands Repræsentation i Bruxelles
- Færøernes Repræsentation i Bruxelles
- DANRO – Styrelsen for Forskning og Innovations kontor i Bruxelles
- Dansk Erhverv, The Danish Chamber of Commerce
- Dansk Industri, The Confederation of Danish Industry
- Dansk Energi's kontor i Bruxelles
- Nordic Logistics Association
- Landbrug & Fødevare i Bruxelles
- Danske Lærerorganisationer International (DLI)
- Dansk fagbevægelses EU-sekretariat i Bruxelles
- ETUCE (European Trade Union Committee for Education) (europæisk arbejdstagerorganisation)
- UNRIC – United Nations Regional Informations Centre
- Corporate Europe Observatory (europæisk NGO)
- ActionAid International EU Office
- Oxfam IBIS International Office i Bruxelles
- Dansk flygtninghjælps kontor i Bruxelles
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
- UN Refugee Agency (UNHCR) Brussels Office
- grupper i Europa-Parlamentet (se deres hjemmesider)
- Sekretariaterne for de danske partier i Europa-Parlamentet (se deres hjemmesider)
*Det skal understreges, at dette ikke er en udtømmende liste, og at der er mange flere muligheder.
Gode råd til ansøgningen
For praktikpladser hos de danske udbydere er der tale om en sædvanlig dansk ansøgningsproces, hvorimod pladserne hos EU-institutionerne kører efter en særlig online-procedure. Det er vigtigt, at du i din ansøgning lægger vægt på din viden og interesse i EU. For at komme i betragtning er det generelt vigtigt ikke blot at have gode resultater på studiet, men også at kunne demonstrere relevant erhvervs- og/eller organisationserfaring med EU-relevans samt gode sprogkundskaber.
Arbejdsopgaver- og vilkår som praktikant i EU
De faktiske arbejdsopgaver og –vilkår som praktikant/intern vil naturligvis afhænge af praktikstedet og dets størrelse. Men det afhænger også meget af din egen indstilling og tilgang til opholdet. Der vil typiske være tale om travle arbejdspladser, hvor der er brug for en ekstra hånd. Med en åben og energisk indstilling kan du derfor få lov til at prøve kræfter med spændende arbejdsopgaver og afprøve din viden fra studiet i praksis.
Du vælger ikke opgaverne selv, men kan med fordel opsøge områder, der er relevante for dine interesser, dit videre studium og specialeskrivning. Du vil normalt få en vis oplæring og være tilknyttet en daglig ansvarlig praktikvejleder. Der vil også typisk være en afsluttende evaluering.Løn og SU?
Praktikanter i EU-institutionerne modtager et månedligt tilskud på omkring 1350 EUR, mens andre praktiksteder f.eks. giver et huslejetilskud. Ved praktikophold/internship, hvor der gives et tilskud, sker der modregning af anden lønindtægt, dog normalt ikke SU. Det er imidlertid vigtigt på forhånd at undersøge hvordan opholdet i øvrigt vil fungere i forhold til SU, og hvordan stipendium, huslejetilskud eller diæter skal behandles skattemæssigt, så du ikke får uforudsete problemer.
Lær mere om ansøgningsprocessen
Se mere om ansøgningsprocessen hos de største institutioner her:
• Europa-Kommissionen (Blue Book)
• Europa-Parlamentet (Schuman)
• Rådet for Den Europæiske Union
• Den Europæiske Unions Domstol
• Den Europæiske Ombudsmand
• Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg
• Regionsudvalget