EU-regler for eksportkontrol
De fælles EU-regler for kontrol med eksport af militærteknologi og -udstyr er indeholdt i Rådets fælles holdning (FUSP) 2008/944 af 8. december 2008 som blev ændret i 2019 ved (FUSP) 2019/1560 som følge af ikrafttrædelsen af FN’s våbenhandelstraktat i 2014.
Rådets fælles holdning indeholder en række kriterier, som medlemsstaterne skal tage i betragtning i forbindelse med deres eksportkontrol. Det følger bl.a. af Rådets fælles holdning, at de konkrete ansøgninger skal vurderes ud fra disse otte kriterier:
- Respekt for EU-medlemsstaternes internationale forpligtelser og tilsagn, især sanktioner. Eksporttilladelse nægtes, såfremt den strider mod sådanne forpligtelser.
- Respekt for menneskerettighederne i modtagerlandet og dette lands respekt for den humanitære folkeret. EU-landene skal nægte eksport, hvis der er en klar risiko for, at udstyret vil blive anvendt til bl.a. intern undertrykkelse.
- Den interne situation i modtagerlandet, set som en funktion af spændinger eller væbnede konflikter. EU-landene skal nægte eksporttilladelse, hvis der er en klar risiko for, at eksporten kan udløse eller forlænge væbnede konflikter eller forværre eksisterende spændinger eller konflikter i modtagerlandet.
- Opretholdelse af regional fred, sikkerhed og stabilitet. EU-landene skal nægte eksporttilladelse, hvis der er en klar risiko for, at den påtænkte modtager vil anvende udstyret aggressivt mod et andet land eller til at forsvare et territorialt krav med magt.
- EU-medlemsstaternes nationale sikkerhed såvel som venligtsindede og allierede landes sikkerhed.
- Køberlandets adfærd over for det internationale samfund, især hvad angår dets holdning til terrorisme, arten af dets alliancer og respekten for folkeretten.
- Risikoen for at militærteknologien eller -udstyret kan blive anvendt til andre formål i køberlandet eller reeksporteret op uønskede betingelser.
- Foreneligheden af eksporten af militærteknologien eller -udstyret med modtagerlandets tekniske og økonomiske formåen. Modtagerlandets tekniske og økonomiske situation skal tages i betragtning med henblik på at vurdere, om der anvendes unødigt mange ressourcer på indkøb af våben.
Relevante links:
Rådets fælles holdning - vejledning